Avui han passat uns documentals al canal 33 sobre l'antic Egipte, dos dels quals els han dedicat a la primera persona que va saber llegir i interpretar els jeroglífics: Jean François Champollion (1790-1832), un home que va consagrar la seva vida a aprendre llengües, de petit: llatí, hebreu i àrab; i de gran, sobretot el copte i l'etíop. Ell creia que en les llengües del món trobaria la veritat de l'existència. Amb moltes ganes d'aprendre viatjà a París on estudià amb un altre gran lingüista, a qui amb els anys va superar en els seus estudis. Va ser llavors que va començar a interessar-se pels jeroglífics egipcis, quan ningú no els sabia interpretar. Una mica de casualitat li van fer arribar una còpia de les inscripcions de la pedra rosseta, trobada a Egipte, molt temps enrere pels soldats de Napoleó, quan aquest país estava ocupat per França (1799). Va ser llavors, quan estudiant-la i veient les grans dificultats que tenia, va creure que l'origen dels jeroglífics era la llengua copta.
Va ser nomenat pel rei, tot i ser republicà, com a conservador del Museu Louvre, després d'aconseguir unes peces úniques de l'Antic Egipte per al monarca, i seguidament el va convèncer perquè li subvencionés un viatge a Egipte per poder descobrir aquells misteriosos jeroglífics. S'hi va estar dos anys, on va poder descobrir, gràcies a la interpretació dels jeroglífics la vida i la mort dels antics egipcis. Anys més tard, i gràcies a les interpretacions dels jeroglífics que havia descobert Champollion, hi hauria els grans descobriments de les tombes dels antics faraons.
Se n'adonà que molts dels signes utilitzats en els jeroglífics tenien una relació directa amb la natura de l'entorn.
Va fer un gran descobriment, i gràcies a ell, molts dels enigmes de l'antiguitat els va descobrir i avui s'han pogut estudiar i valorar encara més totes les aportacions que va fer Champollion a la lingüística, però també a la història.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada