15 de gener del 2012

Celebrant Sant Antoni a Flix

Ahir a la nit a Flix vam celebrar Sant Antoni, uns dies abans perquè aquest any cau entre setmana. Ascó, que fa festa grossa, ho celebrarà la setmana vinent. I així mateix ho faran Garcia, Vinebre i Benissanet. A més en aquestes poblacions es balla la jota. Així: el dimarts 17 de gener a les 18.30 h a Benissanet, a la Plaça de la Verdura; divendres, 20 a les 18.30 h. a Ascó; divendres també a les 21.30 h. a Garcia; i dissabte a les 13 h. Ball de vermut també ballada a Garcia.

Com cada any ens vam reunir amics i veïns per encendre la tradicional foguera i sopar junts llonganissa, botifarra i carn a la brasa, acompanyats d'un bon vi.
A les 20 h, i molt puntuals, els més petits van ser els encarregats d'encendre-la i vam anar fent temps perquè les primeres brases ens servissin per cuinar el menjar.
Recordo ja fa uns quants anys que érem els mateixos xiquets i xiquetes que preparàvem la foguera al mig del nostre "parque": ens encarregàvem d'anar a buscar llenya, no hi faltaven trastes vells que la gent es treia de sobre de les cases, ni algun arbre de Nadal, alguna sabina i algun pi -no sabíem el valor que tenia llavors aquest arbus ni aquest arbre ni teníem cap tipus de mentalitat ecològica-, i fins i tot preparàvem un ninot que presidia la foguera, i és clar, era el primer a cremar-se. També era tradicional que en aquesta festa ens disfresséssim. Recordo que ens disfessàvem els xiquets i xiquetes, però encara més antigament ho feien la gent gran. Segurament aquesta festa servia per  substituir el prohibit carnaval de l'època franquista.
La festa acaba prenent cafè al voltant de la foguera, passant una bona estona i disitjant-nos que l'any vinent ens puguem tornar a retrobar tots i totes.
Que Sant Antoni mos guardo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada