4 de gener del 2012

Gardner i les intel·ligències múltiples

Navegant per la xarxa, buscant com preparar material per a un alumne que tinc a l'aula amb una gran capacitat però totalment out a les classes, he trobat un article i uns vídeos del mateix Howard Gardner amb Eduard Punset. Howard Gardner és la primera persona que va parlar sobre la intel·ligència com una capacitat, una capacitat per resoldre problemes i crear productes nous. També va ser el primer a dir que no solament tenim una única intel·ligència sinó que en tenim vuit (lingüística, logicomatemàtica, musical, visual-espaial, corporal-kinèsica, naturalista, intrapersonal i interpersonal).
Cada intel·ligència és independent de la resta, però per afrontar diferents problemes en poden intervenir algunes d'elles. el desenvolupament d'aquestes intel·ligències és diferent a cada persona, i un dels reptes educatius que tenim els educadors és potenciar-les.

Gardner creu que hem de personalitzar l'educació, i avui més que mai. En un món connectat, dins de la societat del coneixement, avui és possible personalitzar l'educació: els alumnes són diferents perquè tenen diferents intel·ligències. Si cada nen és diferent, el sistema educatiu s'ha d'adequar a la naturalesa de cadascú:
 « ... ahora no tenemos que enseñar todo igual a todo el mundo: hay muchas formas de aprender y enseñar»,

Aquest psicòleg americà, de la Universitat de Harvard, lidera un projecte anomenat Good Work Project (Projecte del Treball ben fet). Aquest projecte reflexiona sobre com aconseguir treballadors amb un comportament responsable i vol ser un lloc de trobada com formar persones que projecten les seves capacitats.

Segons Gardner, una de les claus per ensenyar a desenvolupar la intel·ligència de les emocions és amb models humans. En l'article explica que els nens i les nenes mai no escolten el que dius, però sí que es fixen en el que fem; i que el que es parla a la taula a l'hora de sopar no s'oblida mai.
http://www.lne.es/sociedad-cultura/2011/10/19/valores-inteligencias/1144708.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada