3 de febrer del 2015

Nou llibre de Sampedro...José Luis Sampedro, sala de espera

Un llibre pòstum del JL Sampedro. No en tenia coneixement. Buscant Escribir es vivir per a una amiga a qui he sabut contagiar el gust per les seves novel·les i els seus escrits, he trobat Sala de Espera

El llibre s'estructura en dos parts. La primera es titula Los ríos: Escrit a dos mans amb la seva dona Olga Lucas, ella explica que el van començar a escriure fa molts anys de manera individual, fins i tot amangant-se l'un de l'altre a l'hora d'escriure cadascú la seva part: "lo hacíamos a hurtadillas", diu l'Olga Lucas. 

Són dos relats independents, que amb la metàfora del riu, cadascú el seu, el río José Luis i el río Olga, coincideixen els dos rius al riu MUSA (Minusválidos Unidos y Sin Aditivos), aquest nom ve per les limitacions físiques d'ambdós: "El MUSA, por supuesto, es el resultado de dos ríos confluyentes y confundidos."

La segona part del llibre és Sala de espera, aquest escrit sí que és de José Luis Sampedro, i tot i que encara no l'he llegit, fullejant-lo podem deduir que són reflexions que fa de la seva vida, del seu aprenentatge per la vida, i tot i que ja té 90 anys quan escriu tot això, encara es considera un aprenent.

Una edició molt cuidada, amb fotografies dels escriptors des del seu naixement fins a l'època actual (de l'Olga Lucas també apareixen fotos). 

La portada del llibre, una fotografia magnífica d'una vista al mar, amb la imatge del propi Sampedro a la contraportada.

La meva preferida és aquesta:



I la portada del llibre


Un fragment de Sala de espera:


"Yo me siento sereno, satisfecho de haber dejado fuera casi todo, para concentrarme a gusto en mi permanente afán: hacerme quien soy.
Aprendiz de vivir embarcado en el viaje a mí mismo. Y está casi acabada la figurilla; no queda tiempo para novedades.
Así lo pensaba yo cuando, para mi sorpresa, a poco de instalarme aquí descubrí un error de gran alcance en una de mis creencias más arraigadas.
Hacía ya cuarenta años que no me había afectado una sacudida comparable. Sin duda la intensidad con que logro concentrarme en este retiro facilita el vuelo de la mente y la lucidez introvertida. Buen motivo para sentirme a gusto y para avanzar a mi encuentro, por el camino de las verdades vitales."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada